Farsangi fánk története

 

Január 6-án, vízkereszt napján megkezdődik a farsang, a nagy téli mulatságok, bálok ideje, sőt álarcosbálokat is ilyenkor szoktak rendezni. Ez az időszak a húsvét előtti böjt kezdetéig, pontosabban hamvazó szerdáig tart, a húsvét időpontjától függően rövidebb vagy hosszabb ideig. Már most gondolkodhatsz rajta, milyen ételeket készítesz majd, de egy biztos: nem hiányozhat az asztalról a farsangi fánk sem.

A farsangi fánk bécsi eredetű. Egy Krapfen nevű pék egyszer nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszony mérges állapotában meg sem gondolva, hogy mit tesz, férje urát akarta megdobni egy fél marék gyönyörűen megdagaszott kelt  tésztával, A tészta szerencsére célt tévesztett és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsiradékba pottyant. Ha már oda esett, nem volt mit tenni, hát megsütötték a forró zsírban. Az eredmény fantasztikus lett, annyira, hogy be is vezették a családi ételek közé, később pedig péksüteményként árusítani is kezdték farsangi fánk néven. Innen terjedt el ez a kiváló kelt tésztából készült sütemény Európában. Mivel az eset farsang idején történt, az időszak neve is szerepelt a nevében, amely farsangi fánk néven vált ismertté.

A tűzről pattant asszonyka egy jól sikerült mozdulattal új ételt alkotott: nem volt egy rossz dobás.  Lehet, hogy nem pont olyan volt, mint a mostani fánkok, de mégis csak ez tekinthető a mai farsangi fánk ősének.

 

Válogassatok a fánk receptek között! Jó sütést és jó bulizást!

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/fank/farsangi-fank

http://www.mindmegette.hu/farsangi-fank-egyszeruen.recept/

UA-75328643-1